maanantai 30. syyskuuta 2013

Somekoukussa

Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter, Blogger, Vine ja mitä näitä nyt oli. Itselläni tuntuu menevän näihin aika paljon aikaa nykyään. Ennen oli helppoa, Oli se MySpace, joka tuli avattua kerran viikossa. Sitten vuonna 2007 tuli se Facebook, kaiken pahan alku. Tätä piti jo availla kerran päivässä.

Facebook onnistui aika pitkään olemaan ainut sosiaalisen median kanava ainakin minulle. Se riitti. Sinne saa ladattua kuvat ja videot. Kaikki kaverit, tutut ja sukulaiserkin on siellä. Siitä tuli nopeasti myös aika tärkeä ja Facebook tuli monella varmaan tarkistettua monta kertaa päivässä ja illalla läppäri sylissä facebook on auki taustalla koko ajan.

Nykyään tilanne on hieman erilainen. Kanavia on tullut lisää ja älypuhelimien myötä, jokainen kavana on auki 24/7.

Olen pohdiskellut tätä sosiaalisen median käyttöä jo pitkään ja olen lähiviikkoina lukenut paljon artikkeleita, joissa väitetään, että Facebook on kuolemassa. Aktiiviset käyttäjät vähentyvät jatkuvasti ja jotkut sulkevat jopa tilejään. En tiedä tullaanko Suomessa vain jäljessä vai mistä on kyse, mutta en ole tätä huomannut ainakaan omassa piirissäni ja tuntuu, että vielä tulee uusia käyttäjiä lisää. Varsinkin vanhempi väestö, on äitiä ja kummisetää, mummoa ja tätiä, joilta kaveripyyntöjä vähän väliä tipahtelee.

Ehkä kuolemisen sijaan väittäisin, että Facebookin käyttö on vain muuttunut. Nään nykyään Facebookin kaikkien muiden kanavien tukirankana. Instagrammiin jaettu kuva jaetaan myös Facebookiin, samoin Youtubeen ladattu video. Itse ilmoitan Facebookissa näitä tyhjänpäiväisistä blogikirjoituksista.
Facebook toimii kaiken keskipisteenä, koska siellä on suurin yleisö. Toisaalta tämän on pikkuhiljaa tajunneet myös Facebookin asiakkaat eli maksavat yritykset. Mainoksia tuntuu olevan yhtä paljon newsfeedillä kuin kavereiden postauksia. Tämä varmaan osaltaan myös vaikuttaa siihen, että ei jaksa koko ajan käydä katsomassa mitä tapahtuu. Tarkistetaan harvemmin ja ehkä hieman valikoidummin kuin ennen.

Lisäksi Facebook on mainio yhteydenpitoväline esim. opiskellessa ryhmätöiden tekemisessä tai kavereiden golfporukan parissa. Meillä on kavereiden kanssa erittäin toimiva n. 30 hengen golf-ryhmä facebookissa, josta voi tiedustella peliseuraa jne. Luulen, että mm. tälläisten asioiden takia facebookille ei voi vielä ainakaan muistopuhetta pitää. Lisäksi tarvitaan toimiva uusi vastaavanlainen sovellus, joka imisi kaikki pois Facebookista. Google+ se ei ollut, yllättäen.

Itse ainakin seuraan mielenkiinnolla, miten sosiaalinen media kehittyy. Luulempa myös, että aika paljon tätä osaltaan muokkaavat laitevalmistajat älypuhelinten ja muiden uusien laitteiden muodossa, joilla pystyy olemaan vielä enemmän läsnä verkossa.

Oma sosiaalinen helvettini. Välillä tuntuu, että ulos ei tarvitse mennä ollenkaan, eikä ketään ole pakko kohdata kasvotusten. Puhelin kyllä piippaa, jos jotain tapahtuu.

2 kommenttia:

  1. Mä oon huomannut, että ainakin omassa ystäväpiirissä Facebookin käyttö on hiljentynyt ja siitä on tullut ennemminkin helppo yhteydenpitoväline kuin mikään muu. Nyt kaikki jakaa kuvat instagramissa ja "tilapäivitykset" twitterissä. Mut miten pääsiskään eroon siitä pakonomaisesta tunteesta tsekata niitä koko ajan? Ihan kui ei riittäis, että kävis vaan sen pari kertaa päivässä...
    T. Emmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, aivan saman olen huomannut itsekin. Ja tuo on paha, kun pitää tarkistella koko ajan. Oli tavallaan paljon helpompaa ennen vain tarkistaa Facebook, koska ei ollut muita mitä tarkistaa. Mutta toisaalta, jos on luppoaikaa, niin mikäs sen mukavampaa kuin alkaa seuraamaan twitteristä Enbusken ja Valavuoren yhteenottoja.

      Poista